Wist je dat…..

IMG-20161008-WA0003

Zonnebrand smeren is niet echt nodig. Het is dan wel 35 graden, maar de zon verstopt zich eigenlijk altijd achter de wolken. Bang om te verbranden ben ik dus niet! Toch smeer ik mij elke ochtend in, bescherming is altijd goed.

Boeren is hier heel normaal. Niet alleen na het eten, maar gewoon de hele dag door. Hier kunnen wij nog niet aan wennen en steeds moet ik proberen mijn lach in te houden.

De grond wordt hier gezien als bank maar ook bed. Hoe smerig de vloer ook is, lekker op de grond liggen en eten is hier prima. Dit doen ze nog liever dat op de echte bank zitten.

Hier in huis hebben ze geen stofzuiger. Ik denk dat stofzuigen sowieso niet gangbaar is in India. In bijna elke ruimte staat een kleine, uit elkaar vallende bezem. Deze wordt maar een enkele keer aangeraakt, ondanks alles wat er hier op de grond ligt. Haren, etensresten, stof, zand…bah! Als ik een stofzuiger had zou ik met alle liefde het hele huis door sjezen.

In elke kamer hangt een discolamp. Dit vinden wij tot de dag van vandaag erg vreemd. Waarom wil je een discolamp in je slaapkamer…. of het is een Indiaas gebruik, of een gekke obsessie van de mensen in dit huis. Raarrr.

Het wc papier waar ik nog op terug zou komen….. in India gebruiken ze geen wc papier. Wat gebruiken ze dan wel? Nou, er hangt in elke badkamer een waterslang. Nu weet je genoeg. Denk maar aan die hyper moderne Chinese wc’s, maar dan een mega downgrade hiervan. Wij slaan deze traditie even over..

Ze zijn hier gek op alles waar suiker in zit. En wanneer je denkt dat het niet nog zoeter kan… dat kan dus wel. Thee en koffie smaken niet naar gember, munt of citroen. NEE, koffie en thee smaken naar suiker, heel veel suiker. En alsof dit nog niet genoeg is krijg je er ook nog een mierzoete cake bij, of twee, na je ontbijt. Wel ja joh! Ik moet bekennen dat je het drinken van die zoete drankjes kan leren, want een kopje suiker thee in de ochtend vind ik inmiddels best lekker.

De bus… gisteren hebben we voor het eerst met de bus gereisd. Gelukkig wel samen met een man die werkt bij Karunalaya. Een hele gezellig man trouwens, we hebben veel gelachen! Maar goed, die bus. Om bij die bus te komen moesten we eerst de snelweg oversteken, een bijna onmogelijke opdracht dus. Stoplichten worden hier compleet genegeerd, dus je moet zelf maar kijken wanneer je een kans krijgt om naar de overkant te rennen. Uiteindelijk stonden we een paar minuten midden in het rijdende verkeer en tussen wat koeien, op de snelweg ja! Eenmaal aan de overkant moesten we samen met zo’n 50 andere mensen wachten op onze bus. Daar kwam hij, PROPVOL! Maar propvol betekent hier genoeg plaats voor iedereen…dus ook voor ons. De conducteur zat direct naast de deur dus daar betaalden we aan. Een aantal keer werd ons een zitplaats aangeboden, maar we bleven liever staan om het echte Indiase busgevoel te beleven. Op elkaar gedrukt stonden we zo voor 15 minuten.  Ik moet zeggen dat het prima te doen was! Nu weten we meteen hoe het werkt voor de volgende keer.

Op het project en hier thuis zijn ze christelijk en prijzen ze Moeder Theresa. De oude man die dag en nacht in het jongenshuis is, is dan wel christelijk, maar heeft geen bijbel liggen op zijn bureau. Hij accepteert het dan ook volledig dat wij niet met geloof bezig zijn. Hij zegt dat wij praktiserend zijn, als in de gedachte van Moeder Theresa. Dit klopt wel een beetje! Wanneer de jongens bidden en zingen voor het eten luisteren en kijken wij aandachtig, meedoen lukt niet (vanwege de taal) maar hoeft van mij ook niet. Ik ben gewoon stil en respecteer hun momentje.

De eerste nacht “sliepen” wij onder de fan, op ons bed zonder deken, keihard te zweten. Niet fijn en veel slaap kregen we niet. Inmiddels hebben we de nacht veel comfortabeler gemaakt. Wanneer we ‘s avonds op onze kamer komen zetten we de airco op 24 graden (fris genoeg) en de fan aan. Zo wordt de hele kamer koel. Als we gaan slapen zetten we een van de twee uit en kruipen we met onze pyjama en een dik vest aan in onze lakenzak. Prima oplossing, net Nederland!

We zijn al wat bezig zijn met de route voor onze reis die we de laatste maand gaan maken. We willen deze 4 weken vooral in het Noorden spenderen. De route die we nu aanhouden (zal natuurlijk nog een beetje veranderen) is: Chennai → Agra (Taj Mahal) → Haridwar → Rishikesh → Gangotri → Haridwar → Delhi → Jaipur → Jodhpur → Goa → Chennai. Dit is een goed ‘rondje’, maar er zullen nog steden bijkomen en afvallen. We hebben nog genoeg tijd om de precieze route te bepalen en hotels en treinen te boeken. Aangezien wij tijdens het hoogseizoen reizen zullen we veel van te voren moeten boeken. Het is natuurlijk leuk om niet alles vast te leggen en samen te kunnen reizen met andere backpackers, maar we willen toch liever verzekerd zijn van een slaapplek en vervoer.

Mijn locatie .

9 reacties op “Wist je dat…..

 1. lieve Caat,als gekken lezen we hongerig je verhalen,we komen door je kleurrijke schrijven steeds meer in jouw nieuwe leven!!!!!
  Zoals jullie superplan van het spel Uno,moet je zien wat je er mee bereikt.Wij gaan het ook kopen voor de donkere wintermiddagen !!!! Ook stoer het verhaal over jullie busreis en het lukt nog ook,vlgs mij zijn de mensen daar wel vriendelijk. Vond je het niet relaxed in de shopping mall,koel,mooi,fijne winkels en……goeie koffie! Maar wel een contrast met buiten en binnen! In Oman was dat niet het geval,omdat daar er daar bijna geen armoede is!Ook bedankt voor het ritje in de riksja,ging lekker snel! Weet je wat goed is ,dat jullie je daar thuis voelen en dus ook veilig! Caatje op naar het nieuwe projekt en zal ik even komen om pannekoekjes te bakken voor het ontbijt? Lieverd tot gauw weer schrijfs en groetjes aan Esra.vele vele knuffels van oma annemarie en opa HenkXX

 2. Ha ,reisverslaggeefster,weer een beroemdheid in de familie en dan onze kleindochter!!!!
  we beleven je verslag in kleuren en zeker ook geuren,kun je nagaan caat zo leuk! Hier is het zonnig herfstweer en alles rustig.Wat een verschil van werelden,wonderlijk. Zo te lezen heb je het ook naar je zin en is er nog genoeg te doen,zeker ook gezellig samen met Esrsa te zijn,goeie oplossing van jullie in die hitte toch goed te slapen,zeer belangrijk om de dag weer fris te starten.Ik heb nog een vraagje,is het mogelijk,dat ik een paar vegers bij de Action koop en gezellig even alles met natte theebladeren opeen hoop
  veeg???geheimpje…..ik ben gek op vegen!!!!
  Lieve Caat,alle gekheid op een stokje!! Heel veel liefs en leuks,KNUFFEL,oma annemarie en ook van henk en succes met het ontwikkelen van routine,supergoed idee!!!xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 3. Oja: blijf smeren! Ondanks de geen zon, kun je toch verbranden (UV), heb het zelf meegemaakt in Azië

 4. Hee Carolijn! Wat een leuke verhalen, alsof ik mee op avontuur ben! Fijn dat je het goed hebt. Geniet daar maar van alle ervaringen. Kleurrijk! Xx

 5. Ik zie mogelijkheden: “I wanna break free” van Queen opvoeren met een stofzuiger onder het discolicht.

 6. Vergeet ik nog wat te zeggen en te vragen. Goeie en mooie foto van 4 mooie vrouwen.
  Wie zijn de 2 donkere dames?

  • Dag oma! Naast Esra staat Piyula, de dochter van Paul. Naast mij staat Pauls zus, we geloven dat ze Birima heet. Dit ga ik vandaag even navragen!

 7. Ha lieve Carolijn, wat kun jij scherp observeren. Ik wist natuurlijk al dat je daar goed in bent maar in je Indiase avontuur kom dit nog sterker naar voren. Fijn dat jullie voorzichtig het territorium aan het uitbreiden zijn. Zoals elke moeder en grootmoeder ben ik geneigd -maar ik doe het niet- te roepen ‘kijk uit met oversteken’. Die loslopende koeien blijven intrigeren evenals die volgestampte bussen (is dat zonder primatour te overleven?) Ik vind het heerlijk om over je belevenissen te lezen en heb 1000 ent 1 vragen die ik allemaal opspaar. Goed dat je niet bang hoeft te zijn voor een verbrande huid ondanks de 35 graden. Gisteren heb ik met mama geluncht in de Eli. Altijd gezellig natuurlijk en veel te delen. Je bent er altijd bij.
  Dag lieve kleindochter, kussen en liefs van je oma Liesbeth ❤️

 8. Dag schat,
  You make my day!
  We hebben erg gelachen om deze treffende schetsen uit je dagelijks leven in India.
  Stoere meid!
  Kussie van papa en mama

Reacties zijn gesloten.