Met Habib in Mumbai..

Rond 7 uur ‘s ochtends kwamen we aan in Dadar, Mumbai. We kozen ervoor meteen door te reizen naar de geboortestad van Habib, zodat we hopelijk zijn moeder konden vinden. We kochten treintickets voor de lokale trein en binnen een uur waren we in Virar, in Noord Mumbai. We hielden een riksja aan die ons bracht naar de wijk waar zijn moeder 10 jaar geleden woonde. Ze gingen er heel erg vanuit dat we Habibs moeder meteen zouden vinden, terwijl wij juist bang waren dat zijn moeder verhuisd ,of nog erger, overleden zou zijn. Het oudere stafflid Ranangathan spreekt een beetje Hindi dus kon redelijk communiceren met de lokale mensen. Hij had een papiertje bij zich waar een foto en naam opstonden en liet dit zien aan mensen die Habibs moeder misschien zouden kunnen kennen.

IMG-20161031-WA0028

De wijk waar we doorheen liepen is echt een arme wijk. Het zijn kleine stenen hutjes, aangevuld met plastic of karton. We liepen door smalle weggetjes, langs kleine winkeltjes en veel mensen die er ondanks hun situatie toch best tevreden uitzagen. Dat verwacht je misschien niet, ‘hoe kun je nou blij zijn als je zo moet leven?’ Ze zijn tevreden met wie en wat ze hebben. Na een uur rondvragen, heen en weer lopen, terug gestuurd worden naar de plek waar we begonnen en weer en weer… stonden we opeens voor de neus van Habibs moeder. Binnen een uur! Ik had een hele blije moeder en zoon verwacht…maar meer dan een glimlachende Habib was er niet.

IMG-20161105-WA0006

 

Ze spreken beiden een andere taal en konden dus niet een goed gesprek voeren. Waarom had Habibs moeder 10 jaar lang niks laten horen?? Vanwege het taalverschil dus… ik vond dit maar een flauwe reden. Habibs moeder is meerdere keren getrouwd en wij krijgen de indruk dat dat hier wordt gezien als iets heel erg slechts, er werd over gefluisterd. Habibs moeder dook vrijwel meteen haar huisje in om allerlei lekkere dingetjes te verzamelen die ons ontbijt vormden.

IMG-20161031-WA0004

Al dit eten was nog over van Diwali, een zoet ontbijtje dus. We kregen thee en zo zaten we op het stoepje voor het huisje van Habibs moeder, en dus ook het huis waar Habib even gewoond heeft. We zaten met Habibs oom, zijn moeder en wat buren. Een paar buren spraken Tamil en daardoor kon Rangathanan van alles vertellen over Habib. Er werd dus wel informatie heen en weer gespeeld. Habibs moeder heeft nu een blaadje met alle informatie over Karunalaya en Habib. Ook leek ze blij te horen dat Habib het goed doet op school en dat hij als voetballer succes heeft en zelfs in Rio is geweest voor wedstrijden. Er werden veel foto’s gemaakt voor Paul, hij moet natuurlijk op de hoogte zijn van alles. Na een paar uur gingen wij ervandoor. Habib blijft zo’n 10 dagen tot 2 weken bij zijn moeder, daarna komt hij met de trein terug naar Chennai. Ik ben erg benieuwd wat er in hem omgaat en wat hij deze dagen zal doen. De sfeer tijdens de zoektocht en bij Habibs moeder was trouwens helemaal niet zo serieus als ik van te voren dacht. Er werden veel grappen gemaakt en we hebben veel gelachen. Het oudere stafflid is dan ook echt heel grappig. Hij is acteur en speelt vaak als politieagent, dit kwam tijdens de reis nog wel eens van pas. Zo was het de eerste nacht in de trein terug wat druk en waren er een paar jongens vervelend aan het doen, rangathanan stond op, trok een serieus gezicht en zorgde ervoor dar ze zich stil hielden. Een geweldige man! Hij zei zelf steeds: ‘mensen denken door mijn uiterlijk dat ik een politieman ben, maar van binnen ben ik een grappenmaker.’ 

IMG-20161031-WA0024

 

Mijn locatie .

1 reactie op “Met Habib in Mumbai..

 1. Lieve Caat,
  Je weet niet hoe het echt precies zit hè? Ongetwijfeld spelen er voor Habib en zijn moeder allerlei ambivalente gevoelens. En dat terwijl het hele dorp en twee Westerse meisjes meekijken.
  Feit is dat jullie het mogelijk gemaakt hebben dat ze elkaar na lange tijd weer konden zien en dat ze de komende twee weken bij elkaar zijn.

  Naast een zwak voor de oude man van t jongensproject en tante hebben we ook een zwak voor Rangathanan gekregen.
  Het lijkt ons een buitengewoon betrouwbare, toegankelijke en humoristische vent!
  En… Het is de snor die t m doet Caat. Daar straalt hij gezag mee uit…

  In elk geval hebben jullie een mooie daad verricht en geproefd van een ander stukje India!
  Dat smaakt vast naar meer…..

  Ondertussen vliegt er weer een pakketje, met wat spelletjes voor de meisjes, de wereldzeeën over!

  Dag kind, kus ook.voor Esra!
  Papa en mama

Reacties zijn gesloten.