Agra: De Taj Mahal

Tja Agra…de enige reden om hier naar toe te komen was de Taj Mahal. Als je dan toch toevallig in India bent kun je net zo goed even het bekendste monument van India bezoeken. Met deze gedachte zetten wij Agra op onze route. We kwamen aan in de avond en besloten de volgende ochtend heul vroeg de Taj Mahal te bezoeken. Want met de opkomende zon zou het monument er heul mooi uit moeten zien. Dat maakte ons redelijk nieuwsgierig. Esra was iets meer oke met het zetten van de wekker dan ik, maar toch hebben we hem gezet rond 5 uur..pfff

Dus ja, heel vroeg ging dan ook die kut wekker. Als Esra niet zo vastbesloten was als altijd was ik blijven liggen onder het mom van ‘die Taj Mahal gaat er niet vandoor’. Maar goed, die vastbeslotenheid heeft Esra dus wel en dus stonden we om half 6 buiten.
En jezus christus, het was koud!!! In heel India heb ik het nog nooit zo koud gehad…logisch als je 4.5 maand in het zuiden hebt gespendeerd maar he..het was even heftig. Esra was zo slim geweest om in Delhi een warme sjaal en poncho aan te schaffen..en ja..ik niet. Maar gelukkig is Esra zo barmhartig en mocht ik haar sjaal om. Fijn..wat warmte in deze strijd tegen de kou in alle vroegte. Het was zo’n 20 minuten lopen naar de ticket counter. En toen we aankwamen bleken we de op 4 na eersten…en de counter was nog dicht..maar natuurlijk. De mensen namen toe, de minuten ook. Inmiddels had de counter al een half uur open moeten zijn en ik zag het al langzaam licht worden. Uiteindelijk om half 7 konden we de zaal van de ticketverkoop binnen. Maar ook hier moesten we weer 20 minuten wachten. Dus rond 7 uur hadden we eindelijk onze tickets (1000 rupees…jawel..heel duur)! Maar ja, die zon was natuurlijk allang aan het schijnen…overigens veranderde dit niks aan de kou. Tel er nog 30 minuten in de rij voor de entree bij op..om ongeveer half 8 waren we echt binnen.

IMG-20170209-WA0001IMG-20170209-WA0003

Het was nog een beetje mistig en door de vroegte niet zo druk als het er uit ziet op alle toeristen foto’s…het eerste voordeel van de dag! Voordat je bij de Taj Mahal aankomt loop je eerst nog door de tuinen en een mooie poort. Toen we die poort doorliepen zagen we hem….en wauw…echt waar. Het is zó mooi! De vroege ochtend mist maakt het geheel nog magischer dan het al was. 5 maanden geleden had ik precies wat ik op dit moment voor me zag bekeken op het internet.. en nu stonden we er zelf! We hebben zo’n 2.5 uur doorgebracht in en rondom de Taj Mahal. Natuurlijk hebben we heel wat foto’s gemaakt. Die kun je hier bewonderen (;

caatesra taj mahalIMG-20170209-WA0031IMG-20170209-WA0028

Ik ben enorm blij dat we dit hebben kunnen zien. Het is oprecht het meest indrukwekkende monument dat we bezocht hebben in India (tot nu toe…maar ik gok dat dit mijn mening blijft). In de rest van onze tijd in Agra bezochten we het Agra Fort, wat ook erg mooi was! Helaas was ik erg moe, dus ben ik nog serieus in slaap gevallen in een van de mooie paleizen van het Fort. Met zonsondergang wilden we de Taj Mahal bekijken vanuit speciale tuinen aan de overkant van de rivier waaraan het monument ligt.

IMG-20170209-WA0020

We namen een rikshaw hier naar toe, maar eenmaal daar bleken de tuinen gesloten..balen! Een klein jongetje nam ons mee naar een punt waar je over een hek heen kon klimmen maar zei er wel bij ‘pas op, daar zit een bewaker met een geweer…je komt er waarschijnlijk niet door’. Nou, ach ja, dan maar geen Taj Mahal bij zonsondergang. In plaats daarvan speelden we een potje cricket met het kleine jongetje en wat andere kinderen die hier woonden. Misschien nog wel leuker dan die Taj Mahal!

IMG-20170209-WA0007taj

Ook kocht ik een hele lelijke en veel te grote trui in een raar kledingwinkeltje. Maar nog steeds draag ik hem elke dag wel een keertje, hij is namelijk erg lekker warm. Ik doe hem ook zeker niet weg, inmiddels hoort hij helema bij deze reis!

Ons reisje naar Agra is dus geslaagd, maar vooral door de Taj Mahal.

 

 

4 thoughts on “Agra: De Taj Mahal

 1. Los van de kou lijkt het wel een sprookje, waarin jullie je begeven Caat.
  In het echt is het natuurlijk nog mooier dan wij op de foto’s zien.

  Houd die aapjes in de gaten!
  Ze kunnen je strak aankijken en ondertussen met hun grijpgrage handjes zo je tas afpakken of steentjes gooien.
  Dat overkwam ons aan een strand ergens in Indonesië, weet niet meer waar.

  Wat een prachtige reis zijn jullie aan het maken!
  Dag lieverd! Papa en mama

 2. lieve Caat,
  indrukwekkend en geheimzinnig! Dat heb je toch maar mooi gezien en de foto,s,vooral met bogen,inspirerend om een schilderijtje van te maken.
  Weet je dat ik een steentje heb van de taj mahal.Gekregen van mijn broer Jan en birgit,toen zij ook een rondreis maakten,jaren geleden!
  Tot nu toe verloopt jullie reis goed!!!!!! Nu nog 15 dagen,genoeg om veel te genieten en te ontdekken…….lieve lieve caat tot schrijfs,groet aan esra.XX oma annemarie

 3. Lieve Carolijn, Natuurlijk heb ik eerder afbeeldingen gezien van de Taj Mahal nog in de tijd dat ik het uitsprak als Tai Mahal en dan echt lekker vet op z’n Hollands.
  En natuurlijk was ik ook toen geïmponeerd door de pracht. Nu, na het zien van je wonderschone foto’s en beschrijving ben ik een beetje betoverd.
  Het is dichterbij nu ik door jouw ogen mee mag kijken.
  Ik begrijp dat je hierna de volgende schoonheid van het Fort niet meer aan kon. Het kan teveel worden.
  Om weer met beide benen op de grond te landen is het
  heerlijk om te weten dat tussen al dat moois ook rare winkeltjes bestaan waar ze ‘heul’ lelijke, grote maar ook warme truien verkopen. Nooit wegdoen natuurlijk en te groot is altijd beter dan te klein, onthou dat van je grootmoeder
  Jojo.
  Lieve schat reis verder met deze prachtige herinneringen aan Agra. Heel veel liefs van je oma Liesbeth

 4. Wahaaaauuuw… Wie schoonheid wil moet pijn (of kou) lijden, blijkt weer opnieuw. Veel liefs, houd vol, zelfs hier wordt het lente. OpaH

Reacties zijn gesloten.